Forretter

Pastinak-gulerodssuppe

Denne forret til seks personer er en rigtig vinterret. Hvis man laver en større portion, vil den også kunne bruges som hovedret en hverdagsaften.
af Mette Jantzen20.01.2009Foto: Jes Buusmann

(6 portioner)

Ingredienser til kommensbrød
25 g gær
5 dl vand
3 tsk. salt
1 spsk. olivenolie
2 dl grovvalsede havregryn
2-3 tsk. kommenfrø
200 g speltmel
300 pizzamel

Ingredienser til suppe
400 g pastinakker
200 g gulerødder
2 løg
2 fed hvidløg
1 spsk. raps- eller olivenolie
9 dl grøntsagsbouillon
Ca. 2 dl kaffe- eller piskefløde
Ca. 2 tsk. æblecidereddike
Lidt revet muskatnød
1 knivspids sukker
Salt og peber

Ingredienser til rodfrugtchips
Ca. 300 g rodfrugter, fx gulerødder, rødbede og pastinak
3-4 dl raps- eller solsikkeolie
Salt

Brød
Rør gæren ud i lunkent vand med salt. Rør olie, havregryn og kommenfrø i. Tilsæt spelt- og pizzamel, og rør dejen sammen, til den er sej og klistret. Lad dejen hæve tildækket 1 time et lunt sted. Beklæd en form på ca. 30 x 20 cm med bagepapir. Tryk dejen fladt ud i formen. Fugt evt. fingrene med koldt vand, så slipper dejen lettere. Lad dejen efterhæve 15 min., og bag den derefter ved 200° i ca. 30 - 40 min. Lad brødet køle af på en rist, og skær det i små kvadrater ved servering.

Suppe
Skræl pastinakker, gulerødder, løg og hvidløg. Skær det i tern. Opvarm olien i en gryde, og svits alle grøntsager, uden at de tager farve. Tilsæt bouillon, og lad det koge i ca. 20 min., til grøntsagerne er helt møre. Blend grøntsagerne, tilsæt fløden, og varm suppen igennem. Smag suppen til med eddike, muskat, sukker, salt og peber.

Chips
Skræl rodfrugterne. Skær dem i supertynde skiver - brug evt. et mandolinjern. Opvarm olien i en gryde. Når olien bobler omkring en rodfrugtskive, er den klar til stegning. Kom rodfrugtskiverne i olien ad flere omgange, og steg dem, til de er gyldne i kanterne. Læg chipsene på fedtsugende papir, og krydr med salt.

Sponsoreret indhold